söndag 16 februari 2014

Hur ska det gå?

Frossandet i väljarundersökningar fortsätter: Dagens väljarundersökning som publiceras av Svenska Dagbladet och görs av Sifo är nog, främst för Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf, ingen trevlig läsning. Siffran för Centerpartiet är den lägsta uppmätta - någonsin! Det står allt mer klart att den inriktning av Centerpartiet som partiets unga högerflygel slagit in på leder till självdestruktion. De traditionella väljarna på landsbygden överger partiet samtidigt som antalet inlockade nyliberala storstadsbor är marginellt. Undersökningens stora vinnare är Socialdemokraterna som får 32,9% (+2,0) medan Moderaterna är den stora förloraren och får 22,8% (-2,6). Vänsterpartiet får 8,2% (-0,1), Miljöpartiet får 9,7% (+0,3), Folkpartiet får 6,7% (+0,2), Kristdemokraterna får 3,7% (+0,4) och Centerpartiet är alltså också en av de stora förlorarna med bara 2,8% (-0,9). Sverigedemokraterna får 9,5% (+0,3). Vi kan alltså konstatera att både Centern och Kristdemokraterna ligger under 4%-spärren. Centern på en rekordlåg nivå där man inte ens klarar spärren om man räknar in felmarginalen som är +-0,7. I dag är Folkpartiet lika stora som Centern och Kristdemokraterna är tillsammans. Detta medan Moderaterna är nästan dubbelt så stora som de tre röstboskapen i Fp + Kd + C. Vänsterpartiet håller med en trygg marginal sig större än vad Folkpartiet är. Miljöpartiet är större än Sverigedemokraterna. I Högerblocket är i dag Moderaterna ganska exakt lika stora som Fp + C + Kd + Sd är tillsammans. Och, marginalen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna är i dag drygt 12 procentenheter. En annan intressant jämförelse är att de tre Rödgröna partierna i dag har 52,8% av stödet vilket är en uppgång med 9,2 procentenheter sedan förra valet 2010. Högeralliansen har idag bara 36,0% vilket är ett tapp med 13,3 procentenheter sedan valet 2010. Hela Högerblocket inklusive Sverigedemokraterna har 45,5% vilket är ett tapp 9,5 procentenheter sedan valet 2010. Fredrik Reinfeldts utlovade uppgång får nog snart ta och komma igång!

Vem kan man lita på? Expressen har låtit Demoskop undersöka vilka partier väljarna har mest förtroende för inom olika specifika områden. Och det är en rejäl utklassningsmatch mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. I 8 av de 10 delområdena vinner Socialdemokraterna. I området "Sveriges ekonomi" är den Moderata segern marginell 36-35. När det gäller "Klimat och Miljö" är det Miljöpartiet som vinner en utklassningsseger, men fortfarande vinner S över M. Intressant är att Vänsterpartiet kommer på tredje eller andra plats i mer än hälften av de 10 områdena. När det gäller "Jämställdhet" och "Äldreomsorg" kommer Vänsterpartiet på andra plats före Moderaterna och inom "Sjukvård" delar man andraplatsen med Moderaterna. Vi kan alltså förvänta oss en mängd desperata utspel från Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Annie Lööf osv den närmaste tiden. I 7 av de 10 områdena ligger Centern allra sist av alla riksdagspartierna. Annie Lööf har nog gjort sitt i den svenska politiken! Frågan är om Centern som parti någonsin kan återhämta sig i rikspolitiken.

Funderingar: I Expressen i dag fungerar både Kjell-Olof Feldt och K-G Bergström över vilka effekter valet kan få. De flesta väljarundersökningarna i dag ger de tre Rödgröna partierna egen majoritet i Riksdagen. Och med ett sådant valresultat blir det kanske inte så stora problem att bilda en regering. Antingen en S + Mp regering som fungerar med stöd av V eller en trepartiregering med S + Mp + V. Men vad händer om de tre Rödgröna partierna är större än de fyra Högerallianspartierna, men inte får egen majoritet? En Rödgrön minoritetsregering beroende av stöd från antingen något av Allianspartierna eller Sverigedemokraterna är ingen önskedröm. I dag har vi en Högeralliansregering beroende av stöd från Sverigedemokraterna, och detta är en mycket enklare lösning. Sedan förra valet har SD fungerat som ett stödparti till Högeralliansen, om än ett något opålitligt stödparti. I 90% av de blockskiljande omröstningar som varit i Riksdagen har Sverigedemokraterna visat var man hör hemma, dvs på Högersidan. Och det är naturligtvis med denna bakgrund vi ska se Stefan Löfvens inviter till att eventuellt hålla dörren öppet för något av de s.k. Mittenpartierna. Jag tror att valet resulterar i att de tre Rödgröna partierna vinner över Högeralliansen. Däremot är jag inte lika övertygad om att man får mer än 50% av rösterna och därmed majoritet i Riksdagen, även om de flesta väljarundersökningarna just nu pekar på detta. Om något av Kd eller C inte klarar 4%-spärren tror jag inte heller att det är något problem med att få ihop en majoritetsregering. Men vad som händer om en Rödgrön regering skulle tvingas vara beroende av Sverigedemokraterna skulle jag inte ens vilja tänka på. Se till att rösta vänster för att inte riskera detta!

Autism
Snålheten som bedrar visheten: Sveriges Radios program Kaliber berättade i dag om hur klagomålen på Färdtjänsten ökar och hur allt fler resenärer faktiskt blir avlämnade på fel ställe. Kaliber har speciellt granskat Stockholm, Göteborg och Skåne och på två år har mer än 1.000 personer avlämnats på fel plats. Och det är kanske ingen katastrof när det handlar om vuxna människor med olika fysiska handikapp. Men det handlar också om barn och ungdomar med olika psykiska handikapp, och som inte kan ta vara på sig själv. Och det här är något som jag har personlig erfarenhet av. Vår yngste son, nu snart 16 år, är autistisk och har under perioder åkt dagligen från sin skola till hemmet med färdtjänst. Och det har hänt ett antal gånger att han inte kommit hem när han ska och när vi då ringt Färdtjänsten och efterlyst bilen blivit kopplade till chauffören som då har befunnit sig totalt vilse på helt andra orter. Och skulden till detta har det upphandlingsraseri som även drabbat färdtjänsten. Skånetrafiken, som sköter färdtjänsten i de flesta kommunerna i Skåne handlar upp trafiken från de taxibolag som lämnar lägst anbud. Alltså handlar det om taxichaufförer ofta utan lokalkännedom helt beroende av korrekt programmerade GPS. Och ofta chaufförer som arbetar 50-60 timmar i veckan för att få lönsamhet. Samtidigt har de lokala taxibolagen på mindre orter slagits ut eftersom det inte går att leva på bara övrig trafik. I just Skåne var klagomålen på trafiken störst. Lyssna och tänk!

Om jägarmoral: I ett uttalande från en företrädare för Svenska Jägarförbundet i Expressen hotar han med "Stor risk för illegal vargjakt" eftersom jägarna inte får som dom vill när det gäller vargjakt. Jag vet inte om man ska tolka detta som ett bevis på dålig moral och etik bland Sveriges jägare, eller bara som ett korkat uttalande. Jag har inget emot jakt. Människan har jagat för sin överlevnad under hela sin existens - nästan. Jägare som inser att dom är del av naturen kan fylla en viktig funktion i miljöarbete. Men bland annat inom Jägarförbundet verkar en stor grupp jägare tro att det är dom - jägarna alltså, som bestämmer i naturen. Att det är naturen som ska anpassa sig till jägarna, inte tvärtom. Och denna grupp jägare är en farlig grupp för oss alla.

Inga kommentarer: