onsdag 15 augusti 2012

Svenskt rättssystem

Julian Assange får uppenbarligen asyl i Ecuador. Sedan återstår "bara" problemet att ta sig från ambassaden till Ecuador. Hur som helst är det mycket som saknas i den här affären. Varför förhördes inte Assange när han var i Sverige och erbjöd sig att bli förhörd? Varför vill svensk polis inte förhöra honom i Storbritannien, vilket hade varit enklare? Hur kommer det sig att britterna gärna utvisar Assange till Sverige bara för att förhöras misstänkt för brott, medan man inte utvisar den britt som dömts för anstiftan till mord på en svenska i Sydafrika? Finns det verkligen någon relevans för Assanges rädsla för att bli utvisad till USA? Även om Sverige har dåligt rykte för hemliga kontakter med CIA (tänk de båda som CIA fick föra från Sverige till Egypten i hemligt flyg för tortyr och fängslande) så vore väl risken för att något sådant ska upprepas liten med tanke på den mediebevakning som finns? Finns det mer som vi vanliga inte får reda på?

USA karta
I USA har ju Mitt Romney äntligen bestämt vem som ska vara hans kandidat som vice president. Och det får väl sägas vara ett positivt val. Inte för att jag har så mycket till övers för högerspöket Ralph Reed, men kanske kan valet få valkampanjen att handla om ideologi och politik och inte det sedvanliga smutskastandet som än så länge präglat den amerikanska presidentvalskampanjen. Medan Demokraterna främst sysslat med att påminna om Mitt Romneys milt sagt tvivelaktiga affärer så har man från Republikanska grupper främst satsat på att underblåsa lögnerna om Barack Obama som muslim och inte ens född i USA. Med Högerpolitikern Ralph Reed som parhäst kanske man i varje fall kan få en valkampanj som handlar om vilken politik som ska föras i USA. Extrem högerpolitik eller bara allmän högerpolitik. "Ska vi förbli ett land för företagsamhet och kapitalism, eller ska vi förvandlas till en europeisk socialdemokrati?" undrar Ralph Reed.

Veckans verkliga supernyhet läser jag om i Expressen. Det är det japanska fenomenet Burusera som nu spritt sig till Sverige. Det handlar om kvinnor som säljer sina begagnade trosor till trängtande män! Man upphör aldrig att bli förvånad. Själv har jag ett par rejält begagnade kalsonger som jag tänkte kasta. Någon som vill köpa dom för, låt oss säga 250 kronor styck? Dom är väl använda, och jag kan skicka med äkthetsintyg om ni vill. Hör av er till tycker@swl.nu!

Inga kommentarer: